Novosadski čelisti odali počast Morikoneu

Izvođenjem muzike iz filma “Cinema paradiso”, aranžiranom za osam violončela, novosadski čelistički ansambl CelloNS, odao je počast nedavno preminulom Eniu Morikoneu, geniju koji je svojim partiturama jednako uticao na muzički svet, koliko i na svet filma. – Naša namera je bila da to učinimo na njegov rođendan – prvi koji dočekujemo bez čoveka koji je svet zadužio najlepšom filmskom muzikom. Sve nas je jako rastužila vest o njegovoj smrti. Zahvalni smo mu beskrajno na dragocenim muzičkim darovima koje je iza sebe ostavio. Možda se danas i može pronaći čovek koji nije čuo za čuvenog kompozitora, ali teško da postoji neko ko u svom životu nije bar izviždao jednu od melodija iz toliko nagrađivanih filmskih ostvarenja, kojima je Enio zaslužo večnost, objašnjava Marko Miletić, umetnički rukovodilac CelloNS-a.

Prema njegovim rečima, ideja da se napravi muzičko – scenski omaž Morikoneovoj umetnosti, prihvaćen je sa velikim entuzijazmom od strane kolega – najboljih violončelista koje ovaj grad ima. – Kada je reč o muzičkom opusu Morikonea, zaista je teško izdvojiti jedno delo kojim želite opisati njegov lik, ali kako iz njega izviru dve snažne grane umetnosti i tu nalaze jedinstven karakter, naše polazište je bila muzička tema iz filma “Cinema Paradiso” brilijantnog Đusepea Tornatorea. Ovo jedinstveno ostvarenje predstavlja omaž filmskoj umetnosti – ono govori o umetnosti kao izlazu, nadogradnji i nasušnoj potrebi svakog čoveka. U poslednjim segmentima ovog filma pronašli smo inspiraciju za video kojim želimo da mu se zahvalimo i odamo počast lepoti koju nam je ostavio, objašnjava Miletić.

Osim Marka, CelloNS čine njegovi studenti violončela, višestruko nagrađivani u zemlji i inostranstvu – Irena Josifoska, Kristina Zima, Maša Dragaš, Aleksa Penić, Ana Zelić, i kolege iz orkestra “Kamerata Akademika” – Christoph Jahn i Krisztina Tokodi.

“…okušao se u komponovanju za radio drame i film, ne bi li danas njegovo ime postalo jedan od sinonima za svet kinematografije”

Enio Morikone preminuo je 6. jula ove godine u Rimu. Tokom svoje karijere uradio je muziku za više od 500 filmova i TV produkcija, a gotovo da ne postoji veliko rediteljsko ime, koje sa njim nije ostvarilo saradnju. Svakako najznačajniji među njima su Polanski, Bertoluči, Almodovar, Pazolini, Tarantino… Posebno treba istaći saradnju sa nekadašnjim školskim drugom – Serđiom Leoneom. Muzikom za Leoneovu špageti vestern triologiju – “Za šaku Dolara”, “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”, Enio je stekao slavu, ali i reputaciju “revolucionarnog”. Enio je sa šest godina počeo svirati trubu, sa isto toliko je počeo sa komponovanjem. Svoj muzički put je nastavio na muzičkoj akademiji u Rimu. 

Na samom početku Morikone je bio posvećen klasičnim partiturama, no, pokušavajuči da zaradi za život, okušao se u komponovanju za radio drame i film, ne bi li danas njegovo ime postalo jedan od sinonima za svet kinematografije. Višestruko nagrađivani Morikone, za svog života uspeo je da se okiti sa čak dve najprestižnije statue. Prvi put je Oskara dobio 2007. godine za životno delo, dok je drugi Oskar iz 2016. godine plod saradnje sa Kventinom Tarantinom na filmu “Omražena osmorka”.

Ovaj muzički video koji potpisuje AV produkcija Aftermedia iz Novog Sada, snimljen je u saradnji sa Kulturnom stanicom “Svilara”.