Program

L. van Betoven (1770 – 1827): Sonata za klavir i violončelo u A.duru, 
69, br. 3
Allegro ma non tanto 
Scherzo. Allegro molto
Adagio cantabile – Allegro vivace

L. van Betoven (1770 – 1827): Sonata za klavir i violončelo u D-duru,
102, br. 2
Allegro con brio
Adagio con molto sentimento d’affetto
Allegro — Allegro fugato

Sonata za klavir i violončelo u A duru op. 69 br. 3 u prvi mah zbunjuje svojim naslovom. Uobičajeno je da se nazivi instrumenata u slučaju ovakvih dela pišu obrnutim rasporedom. Ovde ipak nije reč o grešci, već o praksi komponovanja s početka 19. veka, u kojoj je klavir trebalo predstaviti maksimalno virtuozno, dok je je gudački instrument figurirao kao pratnja. Još je jedna zanimljivost vezana za ovo delo: u prvom štampanom izdanju naglašeno je da je za „čembalo sa violončelom“, te se ponekad zaista i izvodi na starim, baroknim instrumentima. Bilo kako bilo, novije analize pokazuju da su dva instrumenta u ovoj sonati ipak ravnopravno tretirana. Ova sonata nastala je za vreme Betovenovog veoma produktivnog srednjeg perioda, 1808. godine. Posvećena je kompozitorovom prijatelju i čelisti-amateru, Ignacu fon Glajhenštajnu. Jedan od motiva iz I stava podseća na Bahovu ariju iz Pasije po Jovanu „Sve je ispunjeno”, ali nije izvesno da li je to Betoven učinio namerno ili je sličnost slučajna.

Sonata za klavir i violončelo u D duru, op. 102, br. 2, napisana je 1815. godine. Posvećena je kontesi Mariji fon Erdedi, bliskoj Betovenovoj prijateljici i poverenici. Kompozitor je u vreme pisanja ovog dela imao ozbiljnih zdravstvenih problema, od kojih je najteži bio potpuni gubitak sluha. Ipak, ova muzika markira početak Betovenovog poslednjeg, zrelog perioda. Fugato iz poslednjeg stava najavljuje autorov muzički jezik iz finala klavirske sonate poznatije kao Hammerklavier i kasnih gudačkih kvarteta.

Filip Tomić, violončelo, rođen je 1992. godine u Kragujevcu. U pripremni razred muzičke škole polazi u rodnom gradu sa četiri godine. Nižu školu završava sa 11, a srednju sa 15 godina, u klasi profesora Bože Saramandića. Naredne dve godine provodi u Moskvi kao polaznik Akademskog muzičkog koledža pri Moskovskom konzervatorijumu. Od septembra 2009. do januara 2012. godine studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi profesora Alekseja Seleznjova. U martu 2012. godine prelazi u Keln, gde na Visokoj školi za muziku i ples nastavlja studije u klasi profesorice Marije Kligel. Osnovne studije završio je 2014. a master studije 2016. godine. Akademske 2015/2016. završio je master studije violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi vanrednog profesora Marka Miletića. Od 2016. na Visokoj školi za muziku u Detmoldu pohađao je, u klasi profesorice Ksenije Janković, studije najvišeg stepena za izvođače u Nemačkoj - konzertexamen (ekvivalent doktorskim studijama u polju umetnosti).

Studije je završio januara 2019. godine. Uporedo sa studijama violončela, od 2016. do 2018, kao član klavirskog tria HELIKON, pohađao je studije kamerne muzike na Folkvang univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi profesora Adreasa Rajnera. Tokom školovanja nastupao je na svim važnijim takmičenjima mladih muzičara u Srbiji i u inostranstvu (Kijev – Ukrajina, Licenu – Austr5ija, Poreč – Hrvatska itd) osvajajući mahom prve nagrade. U Trstu, Italija, na takmičenju Ars Nova, kao pobednik, nastupao je sa orkestrom Alpe Adrija. U februaru 2011. nagrađen je prvom nagradom na takmičenju American Protégé i učestvovao na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku 6. marta 2011. godine. U decembru 2012. nastupao je kao solist sa orkestrom opere u Ho Ši Minu (Vijetnam), izvodeći Rokoko varijacije Čajkovskog. Pohađao je majstorske kurseve kod profesora Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana ((Rusija-Engleska), Davida Tonhe (Rusija), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael/Australija), Asiera Polo (Španija), Suzan Ribicki-Varga (Švajcarska), Majnharda Holera (Austrija) i Mihala Dmočovskog (Poljska-Španija). Po pozivu, učestvovao je u radu omladinskog muzičkog kampa Nova imena u Suzdalju - Rusija (2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (2008), internacionalnog kampa kamerne muzike Koluviou Minhenu (2009) i, kao stipendista španske vlade, Seminara španske muzike u Santjagu de Kompostela (Španija) 2010. godine.

Pored nastupa na koncertima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Rusiji, nastupao je samostalno i u Seulu, Singapuru, Parizu, Beču, Briselu, Luksemburgu, Pragu, Brnu, Minhenu, Ingolštatu, Harkovu, Plovdivu, kao i na festivalima „Dani muzike” u Herceg Novom, „Barski ljetopis” u Baru, „Akordeonfest“ na Cetinju, „OKTOIH“ i „Convivium Musicum“ u Kragujevcu, „Ars Longa“ u Beogradu i „Euro-Med Youth Music Expo“ festivalu u Limasolu (Kipar). Kao član kamernog ansambla HELIKON, snimio je kompakt disk sa muzikom Dejana Despića. Osnivač je i umetnički direktor Festivala kamerne muzike „Convivium musicum“ i osnivač i selektor programa Koncertne sezone „Convivium musicum“ u Kragujevcu. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za Najboljeg mladog umetnika Srbije u 2017. godini. Naredne, položio je audiciju Linkoln centra u Njujorku i kao član njihovog klavirskog kvinteta nastupao na preko 700 koncerta na kruzerima.

Pijanistkinja Jovana Radovanović rođena je u Kragujevcu 1985. godine. U rodnom gradu stekla je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“, u klasi profesorke Natalije Tomić. Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala. Nakon završetka srednje muzičke škole, upisuje studije na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski“ u Kijevu, u klasi profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Zbog svih uspeha tokom studija nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti - Klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice Ćetković, a koje nastavlja u klasi prof. dr um. Jasne Tucović. Od 2020. godine je i na doktorskim studijama u oblasti klavira, u klasi prof. dr Dubravke Jovičić i prof. mr Dejana Sinadinovića, na istom Fakultetu.

Od početka školovanja do danas sarađivala sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina). Svoju pedagošku karijeru započela je 2008. godine u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju redovnog profesora za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 60 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Aranđelovcu, Vranju. Snimala je muzičke numere za dva filma - film „Knežev arsenal – od vojne do kreativne industrije“ u produkciji Radio Televizije Kragujevac i „Upoznajte Kornelija“ u produkciji Radio Televizije Srbije. Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije, tako i u inostranstvu. Ostvarila je oko 150 nastupa i koncerata u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije“ i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013“ u Francuskoj sa Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem, flauta, pod dirigentskom palicom Franka Fonkubera (Francuska). Od 2015. godine je na mestu predsednika Udruženja građana „Convivium Musikum“, sa kojim je uspešno realizovala u Kragujevcu osam Internacionalna festivala kamerne muzike „Convivium Musicum”, tri koncertne sezone 2016/17. I 2017/18. i 2019. godine, kao i seminare i predavanja. U okviru projekta mladih istraživača Univerziteta u Kragujevcu rukovodila je projektom iz polja umetnosti Prostor-zvuk-konstrukcija, realizovanog septembra 2022. godine. Uz podršku Grada Kragujevca i SOKOJ-a, realizovala je projekat „Radomir Tomić-paradigma kulturnog života Srbije: izvođačko-umetnički, obrazovni i pedagoški zalog za budućnost“ čiji je nosilac Filološko-umetnički fakultet. Član je i Udruženja „MOTO“, „UMUS“ i „Krugovi umetnosti“, sa kojima realizuje različite umetničke projekte. Bila je učesnik u realizaciji Međunarodnog Tempus projekta Introducing interdisciplinary in music studies in the Western Balkans in line with European perspective i Međunarodnog projekta Erasmus KA2 DEMUSIS Poboljšanje digitalnih kompetencija i preduzetničkih veština akademskih muzičara u Srbiji za kulturno angažovanije društvo.

Close Bitnami banner
Bitnami