Camerata Academica

Camerata Academica je profesionalni kamerni ansambl u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Tako su neki od bivših članova Camerate sada ugledni solisti i članovi prestiznih evropskih orkestara (Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović, Zorica Stanojević i mnogi drugi).

Camerata Academica je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva…), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Camerata je uvek imala dela domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.

Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara kao i dela domaćih kompozitora, Camerata beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima (Stefan Milenković, Žerar Kose, Wendy Warner, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Hartig, Megumi Teshima). Ansambl dobija sjajne kritike u kojima se uvek ističe lepota tona i upečatljiv izraz. 

“Pored velike muzikalnosti I entuzijazma,ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Camerati nasa poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan. RTV Vojvodina ubrzo po ponovnom osnivanju orkestra nudi mogućnost studijskog snimanja svakog izvedenog dela.

Orkestar Kamerata Akademica po brojnosti članova je dovoljno mali da može da održi koncerte u gotovo svakoj Sali u Srbiji, a opet dovoljno veliki i kvalitetan da publici može da pruži pored užitka u finom kamernom muziciranju, i pun simfonijski doživljaj. 

Rad i aktivnosti sastava Camerata Academica možete pratiti ovde.

Close Bitnami banner
Bitnami