Cena ulaznica: 

Prvi sektor (ispred fontane) 2500 dinara,
Drugi sektor (iza fontane) 2000 dinara.
Ulaznice možete kupiti na GigsTix prodajnim mestima.

Iako interes za izvornu narodnu muziku poslednjih godina u našem regionu doživljava svoju renesansu, ipak su retki umetnici koji su uspeli da na temeljima viševekovne tradicije izgrade svoj autohtoni izraz, da otvore jednu sasvim novu dimenziju u njenom okrilju i da u njoj kreiraju numere koje će, bez sumnje, ući u narod kao trajna nacionalna vrednost. Upravo to je učinio intrigantni, izuzetno daroviti pevač i kompozitor, Božo Vrećo. U oblasti sevdaha danas nema onoga ko nije čuo za ovog umetnika anđeoskog glasa i nema onoga ko nije u tom glasu prepoznao vrhunske muzičke vrednosti. Da bi se u potpunosti razumeo doprinos Boža Vreće ovoj oblasti, nije naodmet saznati detalje koji su vezani za poreklo i nastanak sevdalinke. Termin sevdalinka vodi poreklo od arapske reči „sevdah“ koja označava ljubavni zanos, čežnju, patnju, a koja je ušla u jezik i počela da se koristi kao naziv za gradsku ljubavnu pesmu u Bosni. Premda sevdalinka ima mnogo zajedničkog sa lirskim ljubavnim pesmama, razlika koja je izdvaja jeste to što je ljubav o kojoj se peva u sevdalinki strastvena, bezgranična, žarka, uzavrela, fatalna.

Smatra se da je prva sevdalinka zabeležena u 16. veku. Bitno je naglasiti da je sevdalinka pesma za pevanje, te da se ekstremne emocije koje dočarava tekst izražavaju, odnosno još više ističu u procesu vokalnog izvođenja koje daje ovakvim poetskim formama intenzivniji estetski rezultat. Pevanje je, dakle, ono što sevdalinki daje specifičnu auru i čini da se publika, nakon njenog izvođenja, oseća dirnuto, melanholično, omamljeno interpretacijom. Opštem utisku sevdalinke doprinosi i arhaičan jezik, sa mnogo turcizama, kao i pojava rime. Česta su i ponavljanja određenih delova stihova. Tradicionalna sevdalinka često se pojavljuje u više varijanti, što je karakteristika i drugih folklornih formi. „Sublimirana emocionalna sfera“, kako ističe Selimović, ključna je vrednost sevdalinke, te intimne, čulne muslimanske narodne balade. Poznata je i uzrečica „od sevdaha goreg jada nema“, kojom se pokazuje da se ljubavni jadi najbolje mogu dočarati upravo ovom narodnom muzičkom formom. Stoga, kada je reč o sevdalinki, pored potresnog teksta, vrlo je važno ko izvodi sevdalinku i koliko je pevač ili pevačica darovit/darovita da je „donese“ svojim glasom. Sevdalinka je pesma koja se rado i danas izvodi u različitim svečarskim trenucima, u kojima muzika igra značajnu ulogu. Premda u našem regionu ima mnogo darovitih izvođača sevdalinke, Božo Vrećo je trenutno najpoznatiji i najpriznatiji autor i izvođač ove tradicionalne vokalne forme.

Božo Vrećo

„Umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca” slika je Bože Vreće, onako kako ga slavni New York Times opisuje. Izvrsnog izvođača, autora i kompozitora sevdalinke, poznate, tradicionalne, ljubavne lirike iz Bosne i Hercegovine vidi kao sinonim potpune slobode. Nakon što se preko 50 godina niko nije usuđivao unijeti promjene u postojeći sevdah i zapisati novi tekst po uzoru na stare stoljetne tekstove, Božo Vrećo se među muzičkim pionirima novije generacije istakao kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor skorijeg vremena. Ovaj lirski tenor sa ogromnim vokalnim rasponom izaziva svojim neobičnim kastrato glasom i vizualnim identitetom oluje entuzijazma i inspiracije kod svoje publike.

Dokaz o tome su rasprodane poznate koncertne hale, pozorišne sale, te sakralni objekti u kojima nastupa širom Europe i svijeta. Po završetku fakulteta arheologije na fakultetu u Beogradu, kojeg okončava sa zvanjem magistra, Božo Vrećo, rođeni Fočak, odlučuje se za novi početak, u kom muzika preuzima cijeli njegov život, postaje misija i jedini cilj, te se seli u Sarajevo, centar sevdaha i u kratkom periodu osvaja srca svojim glasom. Sa svojim prvim sarajevskim bendom “Halka” objavljuje 2 albuma, „Halka” i „O ljubavi”. Ubrzo se upućuje putem solo karijere i izdaje svoj sopstveni album „Moj sevdah”, na kom je, pored interpretacija poznatih sevdalinki, i njegova prva autorska kompozicija „Lejlija”, pjesma posvećena njegovoj voljenoj majci. „Lejlija” doživljava neviđeni uspjeh i postavlja standard i njegov prepoznatljiv pečat u pisanju i interpretiranju autorske sevdah muzike, što ga inspiriše u nastavku stvaranja posve nove ljubavne poezije, opjevane na njegovom četvrtom, dosad najtiražnijem albumu „Pandora”, izdatom u Briselu, Belgija. Njegov peti album, „Melek”, objavljen je u julu 2018. godine, šesti, „Lacrimae”, zajedno sa Edinom Karamazovim, u septembru 2020, izdati su od strane Croatia Records.

Božina a capella izvedba je iskustvo, koje sve koji ga slušaju, ostavlja bez daha. Za kratki dokumentarni film „Maldita – a love song to Sarajevo” dodijeljena mu je 2023. godine prestižna španska nagrada Goya. Literarni prvenac umjetnika je „Mila”, knjiga, koja je dobila naziv po Božinoj majci. To je autobiografski lirski roman, napisan u formi dnevnika, u kojem kroz prozne i poetske zapise o odrastanju, porodici, sevdahu i umjetnosti, dominiraju emocije. Interesantno je, da njegovo prezime Vrećo izvorno potiče iz Italije i nastalo je od naziva “Vreggio”. Božo Vrećo je i muškarac i žena, a ta dualnost se može vidjeti u svim segmentima njegovog stvaranja, toga što jeste i osjeća i razmišljanja u širem smislu. Božo Vrećo živi i radi u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kamerata Novi Sad

„Beskompromisna izrađenost i poštovanje tradicije“ (N. Živković), te „muzikalnost kojom parira renomiranim evropskim orkestrima“ (I. Žebeljan), osobine su koje ansambl Kamerata Novi Sad smeštaju u red najuspešnijih orkestara našeg regiona. Osnovan 1988. godine, pod umetničkim rukovodiocem violončelistom Ištvanom Vargom i pod imenom Kamerata akademika, delovao je skoro dve decenije, nastupajući sa najuspešnijim profesorima i studentima Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Godine 2007, ansambl obnavlja violončelista Marko Miletić, koji mu, svojom posvećenošću, 2021. obezbeđuje status gradskog kamernog orkestra i ime Kamerata Novi Sad.

Ovaj orkestar, čije se članstvo i dalje delegira iz redova Akademije umetnosti, uspešno izvodi najzahtevnija dela klasičnog repertoara, ali je veoma posvećen i savremenoj muzici, naročito domaćih kompozitora. Neretko nastupa i snima sa prestižnim domaćim i svetskim solistima i dirigentima. Kamerata Novi Sad bila je važan segment u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture, a svojim brojnim programima klasične muzike i kros over žanrova, doprinela je atraktivnom imidžu grada. Kamerata Novi Sad redovno nastupa na festivalu NEO – Novi Sad, ali i na svim važnijim festivalima u regionu kao što su Budva grad teatar, Ohridsko leto, Somus, Tartini 300, Trst, Portorož. U planu su i turneje po gradovima Evrope. Umetnički rukovodilac orkestra je violončelista Marko Miletić čijim se zalaganjem Kamerata Novi Sad pozicionirala na kulturnoj mapi regiona kao visoko kvalitetan i perspektivan ansambl koji poštuje tradiciju, ali stremi izazovima novih i neuobičajenih programskih koncepcija.

Close Bitnami banner
Bitnami