KVARTET ZA KRAJ VREMENA

*u saradnji sa EU JAPAN FEST

Subota, 18. jun 2022.

20 časova

Svečana sala Gradske kuće, Novi Sad

Aleksandar Tasić, klarinet
Robert Lakatoš, violina
Marko Miletić, violončelo
Šinosuke Inugaj, klavir

Program: Mesijan

Program

Olivije Mesijan

Kvartet za kraj vremena SA STAVOVIMA

I Kristalna liturgija
II Vokaliza, za anđela koji najavljuje kraj vremena
III Propast ptica
IV Međuvreme/Intermeco
V Slava Isusovoj večnosti
VI Igra besa/ples gneva, za sedam truba 
VII Zbrka/haos duga, za anđela koji najavljuje kraj vremena 
VIII Slava Isusovoj besmrtnosti 

Aleksandar Tasić

Aleksandar Tasić, klarinetista (Vranje, 1976) je jedan od najprominentnijih klarinetista svoje generacije. Klarinet je diplomirao i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a usavršavao se kod prof. Rikarda Moralesa (Julliard School of Music, Njujork, SAD), prof. Majkla Kolinsa (Royal Academy-London, Engleska) i prof. Mišel Arinjona (Conservatoire Nacional Superier de Music – Pariz, Francuska). Na takmičenjima učenika i studenata muzike Jugoslavije osvajao je prve nagrade, a prvu nagradu je osvojio i na takmičenju Muzičke omladine Laureati Orfeja, 1998. godine. Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio Izuzetnu nagradu za umetničku delatnost. Kao solista je nastupao sa Festivalskim orkestrom UBS Verbier Festival Orchestra (Švajcarska), Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Umetničkim ansamblom Stanislav Binički Vojske Srbije, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Novosadskim kamernim orkestrom, Žebeljan orkestrom, gudačkim orkestrom “Camerata Panonnica”, na koncertima širom Evrope kao i u Rusiji, Crnoj Gori i Srbiji. Nastupao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su NOMUS, BEMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Les Classiques de Villars (Švajcarska), Verbier Festival & Academy (Švajcarska), Reveries Musicales de Villars (Švajcarska), Y4Y - Bankok (Tajland), Music Festival in Schloss Elmau (Nemačka), Kotor-Art (Crna Gora), A-Tempo (Crna Gora), Ohridsko Leto (Makedonija), Granada Music Festival (Španija), Mostarsko Proljeće (BiH) i Bregenzer Festspiele (Austrija). Od 2000. do 2006. godine Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista UBS Verbier Festival Orchestra (Švajcarska), sa kojim je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Livajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Savališ, Valerij Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Od 2006. godine stalni je solo klarinetista Verbier Festival Chamber Orchestra iz Švajcarske. Snimao je za TV i radio stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, BBC, ART TV, Nederland Radio 4). Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je redovni profesor Kamerne muzike, a od 2016. godine je profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Snimio je CD “Ben Ritmato e Deciso” sa gitaristom Zoranom Krajišnikom. Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača američke kompanije za izradu klarineta, Royal Global( www.royalglobal.us) i svira na klarinetima model “Firebird”.

Robert Lakatoš

„Idealni solista raskošnog, samouverenog tona, koji u svakom trenutku nastoji da zadivi publiku virtuozitetom“ (P. Connors, Bachtrack), violinista Robert Lakatoš, dobitnik je Prve nagrade na prestižnom Internacionalnom violinskom takmičenju u Pamploni, Španija 2015. godine. Ovaj mladi umetnik pre toga osvojio je Prvu nagradu na takmičenju Mary Smart u Njujorku 2013, te prestižne nagrade na takmičenjima Andrea Postakini u Italiji i Muzičke omladine u Rumuniji. Ovi uspesi otvorili su vrata njegovoj internacionalnoj karijeri na renomiranim muzičkim scenama sveta.
Robert Lakatoš nastupao je sa simfonijskim orkestrima Navare, Malage, Madrida, Getingena, Krakova, Montereja, Ciriha, Istanbula, Ljubljane, Novog Sada kao i sa Beogradskom filharmonijom. Sarađivao je sa eminentim dirigentima današnjice kao što su Gabrijel Felc, Uroš Lajovic, Džejms Džad, Manuel Hernandes Silva, Fabio Meketi, Nikolas Milton, Lior Šambadal, Antoni Vit, Filip Grinberg, Aleksandar Marković i mnogi drugi.
Robert Lakatoš rođen je u Novom Sadu 1991. godine. Odrastao je u muzičkoj porodici, gde mu je mentor bio otac, Imre Lakatoš. Kasnije je diplomirao u klasi prof. Dejana Mihailovića na Akademijii umetnosti u Novom Sadu. Studije nastavlja na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, a istovremeno se usavršava kod vrhunskih umetnika kao što su A. Rosend, J. Rahlin, R.Simović i R. Koelman. Ova iskustva obezbedila su mu trajni umetnički kvalitet koji razvija baveći se istovremeno koncertnim i pedagoškim aktivnostima.
Robert Lakatoš trenutno radi kao profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2018. godine je umetnički vođa Kamernog gudačkog ansambla Roberta Lakatoša sačinjenog od umetnikovih studenata, koji za cilj ima promociju mladih violinskih virtuoza.
Dobitnik je nagrade Iskra kulture 2017, priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine koje se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom umetniku do 35 godina.
Robert svira violinu Antonija Stradivarija iz 1709. godine, iz privatne kolekcije čuvenog gudalara Vladimira Radosavljevića, čije gudalo takođe koristi.

Imao sam veliko zadovolјstvo da sarađujem sa Robertom Lakatošem tokom perioda dok je bio moj student na Ciriškom univerzitetu umetnosti u Švajcarskoj. Robert Lakatoš često prikazuje besprekornu tehniku i veoma emotivnu i dirlјivu muzikalnost. Smatram Roberta Lakatoša jednim od najperspektivnijih violinista svoje generacije.“ Rudolf Koelman

Robert Lakatoš je izuzetni violinista čiji su tehnika i temperament garancija nezaboravnog muziciranja.“ Aron Rosand

On je jedan od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije i njegov način muziciranja je u stilu stare tradicije sviranja violine.“ Julian Rachlin

Marko Miletić

Marko Miletić je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu u klasi prof. Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića kod koga završava i srednju muzičku škoju Dr.Miloje Milojević u Kragujevcu. Osnovne i master sudije zavrsio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah pocinje da radi kao strucni saradnik i gde je danas vanredni profesor violončela.
2011. dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za vreme boravka u Americi biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”. Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.
Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Aleksandar Kobrin (Rusija, SAD), Mark Kope, Mark Kosover (SAD), Fine Arts Quartet...
Nastupao je kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti, Simfonijskim orkestrom italijanske pokrajine Marke, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica Novi Sad. Nastupao je sa renomiranim umetnicima kao što su Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Roman Simović, Robert Lakatoš, Mateja Marinković, Sergio Svarc, Ištvan Varga…
Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje kao i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao sto su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano summer Vranje, Strings Leskovac, Festival gudača Krosno, Festival Lutoslavskog u Lomži, Ravanelijus, Čivitanova Klasika (Italija), Jesenja Sonata (Banjaluka), Amadeus Fest (Hrvatska). Držao je majstorske kurseve u Srbiji, Italiji i SAD-u. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA Novi Sad”, u kome je solo violončelista i umetnicki rukodilac, i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, Ištvana Varge, Romana Simovića, Ksenije Janković, Andreasa Otezamera, Nebojše Živkovića, a 2016. godine je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021 (veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture), i pomogao u reosnivanju i Filharmonije mladih. Godine 2017. osniva Festival NEO koji u letnjim mesecima u Novi Sad dovodi vrhunske umetnike. Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro sa violinistom Robertom Lakatošem i pijanistkinjom Valentinom Nenaševom. Od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu. Sa svojim studentima i kolegama iz Kamerate osnovao je ansambl violončela ČeloNS sa kojim radi kao umetnički rukovodilac.
Angažovan je kao kustos za klasičnu muziku pri Fondaciji Novi Sad 2021 Evropska Prestonica Kulture, te na taj način uređuje veliki deo muzičkog života u Novom Sadu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i CD izdanja kamerne i simfonijske muzike.

Šinosuke Inugaj (Shinnosuke Inugai)

Još od kako je započeo svoje rano muzičko obrazovanje kao četvorogodišnjak u Yamaha školi muzike, jedno je vrlo brzo postalo jasno: Shinnosuke Inugaj, rođen 1982. godine u Hamamatsu, Japanu, poseduje nesvakidašnji talenat. Ovo se potvrđuje kroz njegovo dalje školovanje. Sticanjem svog ogromnog repertoara u različitim stilovima klasične muzike kao i u džezu i pop muzici, njegova zaista retka kombinacija talenata je postala očigledna. Uz to poseduje i izuzetan dar za improvizaciju, koji na njegovim koncertima uživo dovodi do posebnih vrhunaca prilikom vedrih i gotovo komičnih završetaka nastupa.
Inugaj započinje svoje muzičko obrazovanje 2000. godine u „Toho Gakuen“ školi muzike u Tokiju. Kao najbolji učenik svoje generacije nastupa za japanskog cara u Carskoj palati. Napredni kurs studiranja u Evropi, praćen usavršavanjem na Univerzitetu muzike i izvođačkih umetnosti u Frankfurtu u klasi Katerine Vikers koji je od centralnog značanja, dobija svoj vrhunac na koncertnom ispitu uz počasti. Inugai je dobitnik nagrada na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima uključujući „Tokyo Music Competition“, „Jaen International Piano Competition“, i „Maj LindCompetition“ u Helsinkiju.
Svojom interpretacijom Betovenovog prvog klavirskog koncerta osvaja treću nagradu na Telekom Betoven takmičenju u Bonu kao i prestižnu nagradu publike. Njegov uspeh na ovom takmičenju zavređuje mu nastup na otvaranju festivala „Beethovenfest“ 2014. godine. Pored mnogih klavirskih resitala u Japanu, Evropi i u arapskom svetu, Inugai takođe nastupa kao solista sa renomiranim orkestrima. Takođe, smatran je za veoma uspešnog i pouzdanog partnera u kamernoj muzici. Shinnosuke Inugai održava masterklasove za mlade pijaniste sirom Japana. Posvećen je upoznavanju mladih muzičara sa poreklom klasične muzike i drugih muzičkih stilova.

Close Bitnami banner
Bitnami