Program

J. Hajdn: Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C-duru,  Hob VII b: 1
Moderato
Adagio
Allegro molto

A. Vivaldi: Koncert za dva violončela, gudački orkestar i baso kontinuo u g-molu, RV 531
Allegro
Adagio
Allegro

Žan Gijen Keras (Jean-Guihen Queyras)

Radoznalost, raznovrsnost i čvrst fokus na muziku karakterišu umetnički rad Žana Gijena Kerasa. Bilo na sceni ili na ploči, potpuno se doživljava umetnikova strastvena posvećenost muzici, čija skromna i nepretenciozna obrada partiture odražava njenu jasnu, neiskrivljenu suštinu. Unutrašnje motivacije kompozitora, izvođača i publike moraju da budu u skladu jedni sa drugima kako bi se došlo do izuzetnog koncertnog iskustva. Ovaj interpretativni pristup, Žan Gijen Keras naučio je od Pjera Buleza (1925-2016), sa kojim je uspostavio dugu umetničku saradnju. Ova filozofija, pored besprekorne tehnike i jasnog, angažovanog tona, takođe oblikuje pristup Žana Gijena Kerasa svakom nastupu i njegovu apsolutnu posvećenost samoj muzici.
Njegovi pristupi ranoj muzici (saradnja sa Baroknim orkestrom Freiburg i Akademijom za ranu muziku u Berlinu) i savremenoj muzici su podjednako temeljni. Svirao je svetske premijere dela, Ivana Fedela, Gilberta Amija, Bruna Mantovanija, Majkla Džerela, Johanesa Marije Stoda, Tomasa Larčera i Tristana Miraja Pod dirigentskom palicom kompozitora, snimio je Koncert za violončelo, Petera Etveša kako bi obeležio njegov 70. rođendan u novembru 2014. godine.
Keras je jedan od osnivača ansambla Arcanto Quartet i deo proslavljenog trija sa Izabel Faust (violina) i Aleksandrom Melnikovim, pored Aleksandra Taroa, redovnih korepetitora. Takođe je sarađivao sa stručnjacima za zarb (iranski peharski bubanj) Bijanom i Kejvanom Čemirani, na mediteranskom programu.
Svestranost u njegovom stvaranju muzike dovela je do toga da mnoge koncertne dvorane, festivali i orkestri pozivaju Žan Gijena da bude “Artist in Residence” (Concertgebouw - Koncertna dvorana u Amsterdamu, Festival d’Aix-en-Provence, Muziekcentrum Vredenburg (Utreht), De Bijloke (Gent) i Orkestar filharmonije u Strazburu).
Žan Gijen često nastupa sa renomiranim orkestrima poput Filadelfijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Bavaraskog radija, Kamernog orkestra “Maler”, Pariskog orkestra, Londonskog simfonijskog orkestra, Gewandhausorchester iz Lajpciga , Orkestar “Tonhale” iz Ciriha. Sarađivao je sa dirigentima Ivanom Fišerom, Filipom Herevegom, Janik Nezet Segenom, Fransoa Gzavije Rotom, Ser Džonom Eliotom Gardinerom i Ser Rodžerom Noringtonom.
Diskografija Kerasa je vrlo impresivna. Njegovi snimci Koncerata za violončelo Elgara, Dvoržaka, Šolera i Amija objavljeni su uz pohvale kritike. Kao deo projekta “Harmonia Mundi”, posvećenog Šumanu, snimio je kompletna Klavirska trija sa Izabelom Faust i Aleksandrom Melnikovom. Istovremeno snimio je Koncert za violončelo, Šumana sa Frajburškim baroknim orkestrom pod vođstvom Kasada. Snimak “THRACE - Sunday Morning Sessions“ istražuje, u saradnji sa braćom Čemirani i Sokratisom Sinopoulosom (lira), ukrštanje savremene muzike, improvizacije i mediteranske tradicije. U 2018. godini su objavljena dva veoma cenjena snimka sa delima Karla Filipa Emanuela Baha i Antonija Vivaldija, a zatim zajednički snimak sa Aleksandrom Taroom (klavir), 2020. godine.
Najznačajniji događaji u sezoni 2021/22 uključuju pozive Pariskog orkestra, Kamernog orkestra Evrope, Simfonijskog orkestra iz Berlina, ansambla “Resonanz”, kao i koncerte sa Aleksandrom Taroom, Aleksandrom Melnikovom i Izabel Faust, kao i koncertne turneje u Japanu, Severnoj i Južnoj Americi.
Keras je profesor na Univerzitetu muzike u Frajburgu i umetnički je direktor Festivala Rencontres Musicales de Haute-Provence u Forkalkijeu. Svira na instrumentu Đofreda Kape iz 1696. godine, koji pripada Mécénat Musical Société Générale.


Ognjen Milosavljević

Ognjen Milosavljević rođen je u Čačku gde započinje svoje muzičko obrazovanje (klasa prof. Vesne Tanasković), a srednju školu završava kao đak generacije u Školi za muzičke talente u Ćupriji (klasa prof. Nevene Busarac). Svoje studije upisuje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dragana Đorđevića i nakon samo nešto više od godinu dana iste nastavlja na muzičkoj akademiji u Frajburgu u Nemačkoj (Musikhochschule Freiburg) u klasi prof. Jean-Guihen Queyras-a, gde svoje osnovne studije završava sa najvišom ocenom i istovremeno upisuje master studije.
Od malih nogu ovaj perspektivni violončelista nastupa na koncertima kao solista i kamerni izvođač, a takođe učestvuje brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima kao što su Republičko takmičenje (laureat), Međunarodno takmičenje gudača u Nišu (specijalna nagrada), Međunarodno takmičenje ,,Petar Konjović“, Festival gudača „Zlatne stepenice“ (pobednik kategorije i laureat discipline) na kojima osvaja veliki broj nagrada.
Nastupio je kao solista 2015. godine u velikoj sali Kolarčeve zadužbine uz pratnju kamernog orkestra „Dušan Skovran“, a od 2016. godine postaje član istog. Naredne godine nastupa u Čikagu (Nichols Hall, Evanston) sa svojim gudačkim kvartetom, a 2018. godine učestvuje zajedno sa svojom klasom na festivalu „Cello Biennale“ u Amsterdamu ima priliku da svira sa svojim profesorom Jean-Guihen Queyras-om, kao i na masterkursu kod violončeliste Kian Soltani-a.
Pored svojih studija je svirao u sezoni 2019/20 kao praktikant u Frajburgu „Philharmonisches Orchester Freiburg – Theater Freiburg“, a od decembra 2021. godine je član gradske kapele u Karlsrue ,,Badische Staatskapelle Karlsruhe“. Dobitnik je stipendije fondacije ,,Dobar glas“ „Helene Rosenberg – Stiftung”, ,,DAAD Preis“, ,,Dr. Leo-Ricker Stiftung“, ,, Helmut-Spehl Preis“ a kao pobednik konkursa fondacije „Landessammlung Streichinstrumente – Baden-Württemberg” od koje dobija mogućnost da svira na violončelu francuskog graditelja C.A.Miremont iz 19. veka.
Do sada je sarađivao sa velikim brojem umetnika kao što su Gustavo Dudamel, Lorens Foster, Georg Frič, Roman Gariu, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Roman Simović, Stefan Popov, Aleksandar Somov, Dmitrij Prokofijev, Nikolaj Demidenko i mnogi drugi.

Close Bitnami banner
Bitnami