Program

Džon Trover (1951-): 

Samo jedan svet
Vreme nikad ne miruje
Ljubavne pesme
Каda anđeli budu slobodni
Тi znaš 
Uvek ću te čekati

 

Đakomo Pučini (1858-1924): 

O mio babbino caro

  

Lučano Berio (1925-2003): 

Narodne pesme (Folk Songs) 
Crno je boja (SAD)  
Pitam se dok lutam (SAD)  
Mesec je izašao (Jermenija) 
Mali slavuj (Francuska)  
Neka Gospod pošalje lepo vreme (Sicilija)
Idealna žena (Berio, Italija)
Bal (Berio, Italija)
Tužna pesma (Sardinija)  
Jadan je taj (Auvergne, Francuska)  
Predilica (Auvergne, Francuska)  
Azerbejdžanska ljubavna pesma (Azerbejdžan)  

 

Teodora Drozdik Popović

Teodora Drozdik-Popović je odrasla u muzičkoj porodici i počela je da nastupa vrlo rano na muzičkim festivalima, klavirskim takmičenjima i televiziji. Završila je master studije mađarskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Pevanje je počela da uči u klasi prof. Senke Nedeljković u MŠ "Isidor Bajić" u Novom Sadu da bi se zatim preselila u Holandiju, gde je nastavila da školuje glas. Osnovne studije je završila na akademiji Codarts u Roterdamu s profesorima Šarlot Ridajk i Kerolin Votkinson, dok je sa master studija diplomirala na konzervatorijumu u Mastrihtu u klasi prof. Aksela Everarta. Trenutno je student doktorskih studija solo pevanja u klasi prof. Milice Stojadinović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Teodora ima veoma široko interesovanje kada je reč o klasičnom vokalnom repertoaru i aktivno peva operu, solo pesme i sevremenu muziku u različitim postavama. Na sceni se pojavila u ulogama Kompozitora (Štraus - Ariadna iz Naksosa), Fragoleta (Ofenbah - Les brigands), Treće dame i trećeg dečaka (Mocart - Čarobna frula), Sestre nadzornice (Pučini - Sestra Anđelika), Elze (Faust - opera pastiš), Leptira i Vaške u novonapisanoj operi za decu Puž Žak Panosa Gklista. Pod dirigentskom palicom Jana Kobera je pevala ulogu Stare dame u koncertnom izvođenju Bernštajnovog Kandida, između ostalih i u čuvenoj dvorani Casa da Música u Portou, u Portugalu sa orkestrom Banda Sinfónica Portuguesa. Sa svojim duo partnerom, španskim pijanistom, Federikom Moskera Martinezom je održala mnoge recitale u Holandiji, Belgiji, Španiji i Srbiji.
Teodora je takođe član dua Dori&Dori sa italijanskim sopranom, Dorelom Ćelom, čiji je fokus smešna strana opere. Do sada su više puta uspešno nastupale u Italiji, Holandiji, Luksemburgu i Meksiku. Osim toga, Teodora sarađuje sa portugalskim gitaristom, Felipeom Nevesom Kuralom. Osvojila je nagrade na takmičenjima Glas Harlema (Holandija), Vokalis (Holandija), Vera Kovač Vitkai (Srbija) i Lav Mirski (Hrvatska). Učestvovala je na majstorskim kursevima sa Dženifer Larmur, Damjenom Gijonom, Marijom Rikardom Veseling, Kleron Mekfedon, Robertom Aleksander, Renatom Bele i Volframom Rigerom.
Teodora trenutno živi u Holandiji i pored toga što je aktivni izvođač je zaposlena i kao mentor za umetničko istraživanje na master studijama na konzervatorijumu u Mastrihtu.

Jelena Todorović

Jelena Todorović je rođena 1993. godine u Vršcu. Muzičko obrazovanje započela je u MŠ „Josif Marinković“ u Vršcu 2003. godine, prvo na odseku klavira, a zatim 2005. godine počinje da svira i harfu u klasi prof. Snežane Stupar. Ubrzanim napredovanjem završava osnovnu muzičku školu na odseku harfe i paralelno na odseku klavira, kao i srednju muzičku školu na odseku harfe. 2010.godine pohađala je pripremnu godinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Staše Mirković Grujić, gde 2016. godine završava osnovne akademske studije harfe. Master akademske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Milene Stanišić.
Tokom školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima. Izdvajaju se prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2006. i 2008.), druga nagrada na istom takmičenju(2010.), prva nagrada na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Vršcu (2007.) i srebrne plakete na Vojvođanskom festivalu harfe u Zrenjaninu(2011.,2013. i 2014.). Učestvovala je na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ 2011. i 2013. godine.
Nastupala je na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, na A-festu u Novom Sadu, Festivalu harfe u Zagrebu, na koncertima u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Sinagogi u Novom Sadu, Matici Srpskoj u Novom Sadu, multimedijalnom centru Akademije umetnosti, Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, Kulturnom centru Ajzenštata, Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu, sali Jevrejske opštine u Beogradu i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.
Pohađala je majstorske radionice kod prof. Dr Ivan Ion Roncea (Rumunija), Elizabeth Fontan Binoche (Francuska), Emanuela degli Esposti (Italija), Floraleda Sacchi (Italija),Silke Aichhorn (Nemačka), Nicoletta sanzin (Italija). Nastupala je u sastavu sledećih orkestara u državi i inostranstvu: Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Balint Kasza Verdi orchestra, simfonijski orkestar AUNS, Srpska omladinska filharmonija “Naissus” i Filharmonija mladih Novog Sada. Tokom studija počela je sa pedagoškim radom u MŠ “ Isidor Bajić” u Novom Sadu, kasnije i u MŠ “ Josif Marinković” u Vršcu. Uživa u pedagoškom radu i sa svojim učenicima ostvarila je izuzetne rezultate. Njeni učenici su dobitnici nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, nagrada Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Vidovdanskih nagrada grada Novog Sada.

Kolin Krandal (Colin Crandal)

Kolin Krendal je američki perkusionista iz Portlanda, Oregon. Posle četiri godine studiranja u Baltimoru (Mejlend) na “Peabody” konzervatoriumuju sa svetski poznatom marimbistom Robert van Sice, preselio se u Holandiju na studije u Mastrihtu sa Raimond Curfs, solo timpanistom “Simphonieorchester des Baierischen Rundfunks” i festivalskog orkestra u Lucernu. Sa strašću i iskustvom i sa orkestarskim repertoarom i sa premijernim izvođenjima novih dela, Kolin redovno radi sa svojim kompozitorskim kolegama u Holandiji i Sjedinjenim Državama, što je rezultiralo velikim uspehom na takmičenjima kao što je Nagrada za inovacije u muzici u Mastrihtu (2021) i posebno priznanje ASCAP-ove nagrade “Rudolf Nisim” (2022).

Aleks Smit

Aleks Smit je britanski marimbista i multiperkusionista koji trenutno živi u Antverpenu u Belgiji. Diplomirao je “kum laude" na Kraljevskom severnom muzičkom koledžu (Mančester, Velika Britanija) 2018. godine, a trenutno pohađa svetski poznat kurs "Marimba Masters (MMus)" na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu, koji vodi Dr Ludvig Albert.
Aleks je aktivan u širokom spektru muzičkih žanrova, uključujući orkestralne (simfonija, opera, kamerni i barokni), muzičko pozorište, duvački orkestar, pop, kamernu muziku i solo recitale. Najvažnije orkestarske aktivnosti uključuju rad sa Bukton operskim Festivalom (Velika Britanija), Jersi kamernim orkestrom (Channel Islands), "Szene 12" (Nemačka) i letnjim festivalom u Montepulćanu (Italija).
Aleks je strastven prema zajedničkom radu, posebno u kontekstu kamerne muzike. Osnovao je i nastupao u nekoliko uspešnih malih ansambala. To uključuje Melia Duo - duo saksofona i udaraljki, svirajući klasičnu / džez fuziju kao i savremeni repertoar i improvizaciju. Nastupali su na Evropskom kongresu saksofona i premijerno su izveli mnoga dela savremenih britanskih kompozitora. Aleks je takođe bio član RNCM udaračkog seksteta 2018. godine sa kojima je bio na izuzetno uspešnoj turneju po koncertnim dvoranama Kine, u Šangaju, Pekingu, Vuhanu i Tjencinu.
Trenutno sa sedištem u Belgiji, Aleks nastavlja da aktivno radi kao muzičar, izvođač i kompozitor. Uključen u mnoge projekte kamerne muzike, od tradicionalnih klasičnih ansambala do savremenih grupa za improvizaciju.

Dražen Tikveša

Dražen Tikveša je rođen 25. maja 1992. godine u Novom Sadu. Osnovno muzičko obrazovanje započinje 2001. godine u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ kod redovnog profesora Đure Pete pod čijim okriljem će kasnije, pokazujući zainteresovanost, muziku i talenat, završiti, kako osnovno tako i srednje obrazovanje 2011. sa izuzetnim rezultatima koji se mogu primetiti i na raznim, kako republičkim tako i na međunarodnim takmičenjima. Iste godine se upisuje na Akademiju Umetnosti u Novom Sadu, u klasu profesora Nikole Srdića.
Titulu master klarinetiste stiče 2017. godine kod istog profesora kao mentora. Pohađao je brojne majstorske kurseve kod velikih klarinetista kao što su: Vencel Fuks, Bela Kovač, Žolt Satmari, Dario Cingales, Stefani Zelnik, Tadej Kenig, Olivije Fore (specijalizacija za bas - klarinet).
Takođe, pored solo izvođenja, bavi se i aktivnim izvođenjem kamerne muzike u raznim sastavima. Tako je 2015. godine u duvačkom kvintetu "Elegance" stekao zvanje laureata na takmičenju "Davorin Jenko". 2017. godine nastupao u ansamblu “Camerata Novi SAD” pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića. Takođe, aktivno sarađuje i sa maestrom Predragom Gostom u orkestru “Makris”, kao i dirigentkinjom Tamarom Adamov Petijević kao član orkestra sa kojim je na belgijskom takmičenju orkestara na tlu Neerpelta osvojio I nagradu “Suma cum laude”. Pored toga, od iste godine nastupao i kao prvi klarinetista IPOC (International Prodigy Orchestra and Choir) orkestra.

Ana Ivanković

Ana Ivanković rođena je 15.09.1993. godine u Beogradu. Sa 9 godina počinje da svira violinu u klasi prof. Danice Kortus u muzičkoj školi „Josip Slavenski“. Prelazi na violu 2008. godine, kada je upisala srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“ u klasi prof. Tatjane Petrović. Osnovne studije upisuje 2012. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Pante Veličkovića. Godine 2018. završava osnovne studije i iste godine upisuje master studije iz kamerne muzike, u klasi prof. Ladislava Mezeja, koje završava 2019. godine.
Za vreme školovanja je učestvovala u raznim orkestarskim projektima u zemlji i inostranstvu. Od juna 2009. je član filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ (Beograd). Od 2012. do 2013. godine je bila član Wonderful Youth Orchestra (Italija). Godine 2013. je postala član Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie (Nemačka), sa kojim nastupa u velikoj sali Berlinske filharmonije.
U februaru 2018. godine postaje član Neue Philharmonie München (Nemačka), a u maju iste godine je učestvovala u projektu Orchestra Giovanile del Teatro del Opera di Roma, koji je izveo Mocartovu operu „Don Đovani“. Za vreme studija je nastupala sa klavirskim triom i gudačkim kvartetom na raznim manifestacijama u Beogradu. U oktobru 2014.održala je solistički koncert u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. U januaru 2020. godine održava veče kamerne muzike sa Jelenom Ivković u sali muzičke škole „Stanković“ . Od septembra 2018. godine je član kvinteta „Feniks“ koji redovno nastupa.

Tijana Tadić

Tiana Tadić (Valjevo) diplomirala je u klasi prof. Ljubiše Jovanovića na FMU u Beogradu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bila je član orkestra ZORT (Združeni Orkestraski Tim), Balsika (Francuska, BiH) kao i deo projekta Erasmus (Francuska), Europe Lives (Nemačka, Francuska). Aktivni je član EAO (Etno Akademski Orkestar), kao i Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije, Venac.

Bogdan Jovanović

Bogdan Jovanović je svoje školovanje započeo u Muzičkoj školi ”Stanislav Binički“ u Leskovcu u klasi Marijane Prokić. Svoje školovanje nastavlja i završava master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Imrea Kalmana i Marka Miletića. Član je Omladinske filharmonije “Naisus”, Simfonijskog orkestra “Orfelin”, Simfonijskog orkestra “Makris”, Beogradskih simfoničara, Novosadske omladinske filharmonije, Subotičke filharmonije, Zrenjaninskog kamenog orkestra, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Orkestra opere Srpskog Narodnog pozorišta.
Radio je i kao stručni saradnik za kamernu muziku i gudački kvartet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pohađao je brojne majstorske kurseve kod eminentnih muzičara kao što su Metju Šarp, Draga Đorđević, Mineo Hajaši i Sandra Belić, Nemanja Stanković.

Close Bitnami banner
Bitnami