BEYOND ZERO

Petak, 15. jul 2022.

20 časova

Sinagoga, Novi Sad

Acies kvartet
Pojci manastira Kovilj 

Program: Vrebalov, Ravel

Program

 

Kvartet ACIES

Kvartet ACIES, osnovan u Koruškoj, postavio je kamen temeljac svoje karijere učešćem na brojnim majstorskim časovima sa članovima brojnih kvarteta svetskog glasa: Međunarodna letnja akademija Prag-Beč-Budimpešta (Kvartet Alban Berg, Kvartet Amadeus, Kvartet Bartok, Kvartet Smetana); Accademia Chigiana, Sijena (Kvart Alban Berg); Međunarodna letnja škola Mendelson, Hamburg (Kvartet Alban Berg, Kvartet Guarneri); ProQuartet, Pariz (Kvartet Alban Berg).

Obrazovanje
Prve časove kamerne muzike kvartetu je davao profesor Brian Finlayson. Tokom 2005. i 2006. godine četvorica mladih muzičara odazvala su se pozivu da pohađaju časove sa članovima Kvarteta Juilliard u Njujorku. Od 2008. do 2012. godine ansambl je studirao na Institutu „ Internacional de Cámara de Madrid “ kod prof. Guntera Pichlera (Kvartet Alban Berg). Od maja 2016, kvartet svira u svom sadašnjem sastavu.

Nagrade i priznanja
Kvartet ACIES je na nacionalnom takmičenju „Prima la musica“ pobedio u junu 2003. godine. U oktobru 2006, četvorica muzičara, na prvoklasnom elitnom takmičenju Austrije „Gradus ad parnassum 2006“ u Beču, nagrađena su „Prvom nagradom u kategoriji gudačkog kvarteta“. Osim toga, osvojili su „Mocartovu nagradu 2006“ za najbolju interpretaciju Mocarta i, nakon učešća na koncertu dobitnika nagrade „Grand Musikvereinssaal“, osvojili nagradu „Great Gradus ad Parnassum Prize 2006“. Četvorica muzičara ponela su titulu „Umetnika godine 2007.“ Banke Austrije / Creditanstalta i „Umetnika godine 2007.” austrijske televizije Ö1. U januaru 2008. kvartet je pobedio na godišnjem takmičenju Musica Juventutis bečkog Koncerthausa.

Koncertne aktivnosti
Pored brojnih koncerata u zemlji i inostranstvu (uključujući Slovenačku filharmoniju, Cankarev dom u Ljubljani, Teatro dei Dioscuri u Rimu, Fundacion Juan March u Madridu, Mozarteum u Salzburgu, Koncerte majstora kamerne muzike u Inzbruku, festival kamerne muzike u Livki, Muzičke nedelje u Milštatu, Koncertnu dvoranu u Klagenfurtu, Palau u Barseloni, Koncertnu dvoranu u Bremenu, itd). Kvartet je debitovao sa orkestrom Bruckner u Brucknerhausu u Lincu. U sklopu svoje austrijske omladinske turneje, četvorica muzičara su u martu 2008. godine po prvi put nastupili u Bramsovoj dvorani bečkog Muzikferajna. U maju 2008. godine usledio je debi nastup u Šubertovoj dvorani bečkog Koncerthausa. Nekoliko puta su bili pozvani na svetski poznati festival „Schubertiade Schwarzenberg “, poslednji put u junu 2012. godine u saradnji sa članovima Bečke filharmonije (Schubert Octet). Među njihovim partnerima u kamernoj muzici su David Geringas, Dmitri Ashkenazy, Vladimir Mendelssohn, Christopher Hinterhuber i Benjamin Schmid. Godine 2010. Kvartet ACIES je izabran da se priključi programu „Novi austrijski zvuk muzike“ Ministarstva spoljnih poslova Austrije i nastupao je na nekoliko evropskih gostovanja (Milano, Prag, Sarajevo, Pariz), SAD (Njujork, Vašington), Indija (Nju Delhi, Mumbai, Kalkuta, Pune, Goa), Bangladeš (Daka) i Vijetnam (Hanoj, Ho Ši Min).

Albumi
Debi album mladih kamernih muzičara objavila je u decembru 2007. godine izdavačka kuća Gramola iz Beča. Drugi album je usledio u aprilu 2009. Snimak Šubertovog kvinteta sa Davidom Geringasom objavljen je novembra 2009, a u januaru 2012. godine izašao je njihov četvrti CD za etiketu Gramola sa gudačkim kvartetom Dmitrija Šostakoviča.

Instrumenti
Nacionalna banka Austrije članovima gudačkog kvarteta nudi sledeće instrumente na korišćenje: violinu „Dominicus Montagnana sub signus Cremonae Venetiis (1727)“, violončelo „Alessandro Gagliano, Napulj 1708“.

Close Bitnami banner
Bitnami