ZA NOVE MOSTOVE

Subota, 16. jul 2022.

20 časova???

Dunavski park, Novi Sad

Orkestar “Za nove mostove”
Dirigent: Andrej Bursać
Solistkinja: Jasminka Stančul, klavir

Program: Marković, Betoven, Dvoržak 

Program

Philharmonic Orchestra for New Bridges  / Orkestar “Za nove mostove”
Dirigent: Andrej Bursać
Solista: Jasminka Stančul, klavir

– Đ. Marković – Uvertira za mir
– L. v. Betoven – Koncert za klavir i orkestar br.1, C-dur, op.15
– A. Dvoržak – Simfonija br. 9 u  e-molu, op. 95, “Iz Novog sveta”

Andrej Bursać

Još tokom studija dirigovanja staje na čelo čuvenog zrenjaninskog hora "Josif Marinković", koji je u Velikoj Britaniji proglašen najboljim horom sveta. Preuzimajući ansambl ostvaruje izuzetno uspešne koncerte i gostovanja u zemlji ( KNU Beograd, Galerija SANU, Galerija fresaka Beograd, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, Mokranjčevi dani Negotin, Međunarodni festival kamernih horova Kragujevac, Letnja duhovna akademija Studenica, Međunarodni festival ''Putevima pravoslavlja'' Novi Sad i dr. ), kao i u inostranstvu ( Španija, Nemačka, Italija ).
Umetničko angažovanje nastavlja saradnjom sa horom Radio televizije Srbije i Simfonijskim orkestrom i horom Akademije umetnosti u Novom Sadu. Potonja umetnička aktivnost je vezana za Operu Srpkog narodnog pozorišta, Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, Vojvođanski simfonijski orkestar, Novosadski kamerni orkestar, ansambl Camerata Novi Sad.
Uz podršku Izvršnog veća AP Vojvodine 2006. god. osniva Vojvođanski mešoviti hor. Sa ansamblom nastupa na brojnim domaćim i međunarodnim pozornicama, izvodeći premijerne a cappella programe sačinjene od dela domaćih i stranih autora, kao i velike vokalno instrumentalne forme.
U svom profesionalnom radu, posebnu pažnju posvećuje mladim muzičarima. Godine 2010. preuzima stalno vođstvo Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu. Sa ansamblom izvodi kapitalna dela simfonijske i vokalno instrumentalne muzike, dela savremenih autora, sarađuje sa talentovanim, još neafirmisanim solistima, kao i sa eminentnim umetnicima iz zemlje i inostranstva. Ostvaruje zajedničke projekte sa ansamblima i institucijama iz Srbije i okruženja.
Pored svojih umetničkih aktivnosti predavao je kao gostujući profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u Republici Hrvatskoj, obavljao je funkciju člana gradskog veća za kulturu grada Novog Sada u periodu 2008-2012, bio je jedan od inicijatora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture i prvi predsednik Organizacionog odbora.
Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za Dirigovanje.

Jasminka Stančul

Poreklom iz Srbije, austrijska pijanistkinja Jasminka Stančul započela je svoje muzičko obrazovanje u svojoj domovini, a kasnije je nastavila da studira na Bečkoj muzičkoj akademiji “Viener Musikhochschule” kod profesora Noela Floresa i kod Marije Tipo na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi.
Njen muzički talenat i izuzetan pristup Betovenovoj muzici doneli su joj pobedu na Međunarodnom Betovenovom takmičenju u Beču 1989. godine.
Solističke aktivnosti Jasminke Stančul dovele su je do toga da nastupa sa velikim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Kamerata Salzburg, Kraljevski filharmonijski orkestar, Bornmutski simfonijski orkestar, Betovenov orkestar iz Bona, Filharmonijski orkestar Štutgarta, Esenska filharmonija, Južna filharmonijska orkestar Filhare, Nju. Virtemberška filharmonija, Berlinski simfonijski orkestar, Praška i Slovačka filharmonija, Varšavska filharmonija, Mađarska nacionalna filharmonija, Sankt Peterburg filharmonija, Estonski nacionalni simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Hajdnoski orkestar, Simfonijski orkestar Hajdna, Točki orkestar Simphoni Orchestra Australijski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Pitsburga, Filharmonijski orkestar Los Anđelesa, Simfonijski orkestar Medison i Šarlot, Slovenačka filharmonija i mnogi drugi.
Nastupala je sa renomiranim dirigentima kao što su Danijele Gati, Fabio Luisi, Nikolaj Aleksejev, Semjon Bičkov, Ašer Fiš, Adam Fišer, Hans Graf, Lorin Mazel, Ari Rasilajnen, Esa Peka Salonen, Kurt Sanderling, Horst Štajn, Juka Peka Saraste. Vajl, Tomaš Netopil, Aleksandar Marković, Stefan Denev, Kasuši Ono, Betran de Bili, Gustav Kun, Lahav Šani, Johanes Vildner i drugi.
Jasminka je takođe redovan gost na nekim od najprestižnijih evropskih muzičkih festivala, uključujući Klavier-Festival Ruhr, Muzičke festivale Schlesvig Holstein i Rheingau, Maggio Musicale Fiorentino, Schvabischer Fruhling, Carinthischer Sommer, Tiroler Festepielen Erl i Atters Kulturomerga.
Kada je u pitanju kamerna muzika, Jasminka Stančul je predvidela nastupe sa Bečkim gudačkim kvartetom, Bečkim Brams triom, a redovno će se čuti sa Kristijanom Altenburgerom, Francom Bartolomejom, Patrikom Demengom, Julijanom Rahlinom, Benjaminom Šmidom, Nikolajem Znajderom i mnogim drugima.
Jasminka Stančul započela je pedagošku karijeru kao profesor na Muzičkom univerzitetu u Ljubljani 2013. godine, a zvanje redovnog profesora na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču (MDV) dobila je u oktobru 2019. godine.

Kamerata Novi Sad

Kamerata Novi Sad, do skora Kamerata Akademika, osnovana je 1988. godine u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUS-a, BEMUS-a, Ohridskog leta, Međunarodne tribine kompozitora, Grad-teatar Budva. Ostvarena su uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji kao i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka.
Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji. Krajem 2007. ponovo violončelista, ovoga puta Marko Miletić okuplja orkestar sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Varga.
Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti - profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara među kojima uvek i dela domaćih kompozitora, Kamerata beleži brojne uspehe nastupajući širom regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora), s uglednim solistima i dirigentima kao što su: Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kosea, Vendi Vorner, Dragan Đorđević, Imre Kalman, Boštijan Lipovšek, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Laura Levai Aksin, Irena Josifoska, Andreas Otenzamer, Darko Butorac).
Orkestar je odigrao veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i jedan je od najaktivnijih u promociji grada kroz različite programe koje Fondacija Novi Sad 2022 organizuje. Upravo među ovim programima bilo je i izleta iz polja klasične muzike u vrlo zanimljive saradnje sa rokerima Bajagom, Neletom Karajlićem, Rambom Amadeusom kao i pevačem sevdaha Božom Vrećom. U prošloj sezoni ansambl je svirao otvaranje prve Gradske koncertne dvorane u Novom Sadu, gostovao u Kotoru, nastupao na Festivalu Kamerne Muzike i Festivalu Harfe u Novom Sadu. U prvoj polovini 2022. godine, ansambl je nastupao sa marimbistom Jovanom Nebojšom Živkovićem, violončelistkinjom Ksenijom Janković, a naredni nastupi zakazani su sa violinistkinjom Simone Lamsma, violončelistom Žan Gijen Kerasom. Sa našim najpoznatijim violinistom Stefanom Milenkovićem imamo zakazane koncerte u Ohridu, Trstu i Piranu.
Delatnost ansambla istaknuta je sjajnim kritikama u kojima je predstavljena lepota tona i upečatljiv tonski izraz, zbog čega vredi istaći način na koji je kompozitorka i akademik Isidore Žebeljan opisala Кameratu: „Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, kao i reči koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Romana Simovića: „Ovo je najkompletniji orkestar u Srbiji“. Umetnički rukovodilac orkestra je violončelista Marko Miletić, a prvi koncert-majstor je violinista Robert Lakatoš. Od prošle sezone Kamerata Novi Sad je i zvanično gradski kamerni orkestar i radi pod okriljem Kulturnog Centra Novog Sada.

Close Bitnami banner
Bitnami